Бударица, петлева глава, коноплика, петниста бударица (Galeopsis letrahit L.) са имената на една и съща билка, обичайно препоръчвана при задух, кашлица и бронхит.
Разпространение
Бударицата се среща по нивите, ливадите и каменливите места из цялата страна.
Описание
Едногодишно тревисто растение с четириръбесто, окосмено стъбло, високо до 50 см. Коренът е брадат. Листата са срещуположни, яйцевидни, в горната част на стъблата ланпетни, окосмени и назъбени. Цветовете са червеникави или бели, с пет зъба, тръбеста чашка, петлистно венче и 4 тичинки. Средната устна има две жълти петна с червен ореол. Плодът е сух, с 4 овални орехчета. Медоносно растение.
Използваема част
Стръковете на растението, брани през време на цъфтежа, от юли до септември. Сушат се на сянка или в сушилня до 40°С. Изсушената билка има зелено оцветени листа и стъбло и бели или розови цветове; тя е без миризма и с горчив вкус. Допустима влажност 12%. Опакова се в бали. Запазва се на сухо и проветриво място.
Химичен състав
До 10% силициева киселина, до 5% дъбилни вещества, сапонини, горчиво вещество, смола, мазнини, етерично масло, восък и др.
Лечебно действие и приложение
Основното действие на билката е отхрачващо и затягащо, успокоява лигавицата на бронхите и трахеята, има противовъзпалителен и тонизиращ ефект. Бударицата се употребява при кашлица, бронхит, бронхиален задух и др. Българската народна медицина я препоръчва още при болести на далака, белодробна туберкулоза, злокачествена анемия. Има данни, че помага при кожни заболявания, болести на далака, базедова болест, злокачествена анемия, гуша.
Начин на употреба
2 супени лъжици от билката се слагат в 500 мл вряща вода за 5 минути. Получената отвара се пие по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.
Публикувайте коментар