Жълтата комунига, наричана още жълта еньовка (Melilotus officinalis Dcsr.) се среща край посевите, пътищата, влажните тревисти места, покрай бреговете и оградите в цялата страна.
Описание
Двегодишно тревисто растение с разклонено стъбло, високо до 1 м, и също разклонен, белезникав корен. Листата са триделни, яйцевидни, назъбени, с дълги дръжки и с два целокрайни прилистника. Цветовете са жълти, като на върха на стъблото са събрани в съцветие с метлица с петзъбеста чашка, петлистно венче и 10 тичинки. Плодът е боб с 1-4 зеленожълти семена.
Използваема част
Надземната част на растението, брана през време на цъфтежа, юни-август. Билкарите съветват да се внимава при брането да не се смесва с бялата комунига — Melilotus albus Desr., чиито цветове са бели, както и с дребнолистната комунига— М. parviflorus М., която има жълти, но дребни цветове и прилистници, при основата разширени и зъбчести.
Жъртата комунига се суши на сянка или в сушилня до 40°С. Изсушената билка е с приятна миризма (на кумарин), зелен цвят на листата и стъблото и жълт на цветовете, със солено-горчив вкус. Запазва се в сухи и проветриви помещения.
Химичен състав
Кумарин, кумаринова киселина, мелилотин, мелилотова киселина, гликозида мелилогозид, белтъчини, етерично масло, флавони, дъбилни и слузести вещества, смоли и др.
Лечебно действие и приложение
Билката притежава нервоуспокоително и сънотворно действие. Освен това действа и болкоуспокоително и противоспастично. Прилага се при главоболие, неврастения, истерия, смущение в климактериума, при чревни болки. Особено добър ефект има при циреи и възпалителни процеси от различен произход.
В българската народна медицина комунигата се употребява още ори безсъние, задух, нервни припадъци, газове в червата, за увели¬чаване на млякото у кърмачките, недостатъчна и болезнена мен¬струация и др. Външно комунигата се прилага при отичане и възпаление на зърната у кърмачките, за налагане при отоци от ухапано от насекоми, хемороиди, възпаление на миглите на очите, маточни отоци и др.
Освен като лекарствено растение тя се употребява още в тютюневата, пивоварната и млекопреработвателната промишленост.
Начин на употреба
1 супена лъжица се залива с 300 г вряла вода да кисне 2 часа. Пие се по една винена чаша преди .ядене 3 пъти дневно.
Публикувайте коментар