Лечебният камшик регулира функциите на черния дроб и жлъчката


Камшик, охтивче, бутрак (Agrlmonia eupatoria L.) е лечебно растение с жълти цветове от сем. Розоцветни - Rosaceae.

Разпространение

Расте из храсталаците, покрай пътищата. по ливадите и тревистите места из цялата страна.

Описание

Многогодишно тревисто растение с окосмено стъбло, достигащо на височина до 1 м, и добре развит корен. Листата са последователни, перести, назъбени, отдолу сиви и влакнести, отгоре - тъмнозелени. Цветовете са жълти, двуполови, дребни, събрани в класовидни съцветия, с петлистна чашка, петлистно венче, 5 до 20 тичинки и 2 плодника. Плодът е лепкав и набразден, с две семена. В прясно състояние билката има приятна миризма. Медоносно растение.

Използваема част

Бере се надземната част на растението по време на цъфтежа през юни - август, като дебелите вдървенели части на стъблата не се берат. Суши се на сянка или в сушилня до 40°С. Изсушената билка е с тъмнозелен цвят на горната страна на листата и сивкав на долната и със златистожълти цветове. Растението е без миризма и с тръпчиво-горчив вкус. Допустима влажност 12%. Опакова се в бали. Запазва се на сухо и проветриво място

Химичен състав

Етерично масло, дъбилни вещества, никотинова киселина, горчиви вещества, слуз, силикати и др.

Лечебно действие и приложение

Билката регулира функциите на черния дроб и жлъчката. Освен това има и запичащо, потогонно и пикочогонно действие. Прилага се при заболявания на черния дроб и жлъчката, стомашни и чревни разстройства, при застойни явления и отоци.

В българската народна медицина камшикът се употребява още при белодробна и кожна туберкулоза, кръвохрачене, хемороиди, копривна треска, подагра, младежки пъпки, пресипнал глас и кашли¬ца, нощно напикаване, слабо сърце, пясък в бъбреците и пикочния мехур, като противоотрова при алкалоидни отравяния и др.

Външно билката се използува за налагане при екземи и очни възпаления, за гаргара при пресипнал глас, гърлобол, възпалени сливици (заедно с лайка), за промивки при бяло течение и др.

Начин на употреба

2 супени лъжици от билката се за¬парват с 400 г вряла вода и се оставят да киснат 2 часа. Запарката се прецежда и се пие по една винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.


Публикувайте коментар


Вашият коментар ще бъде удобрен преди да се публикува