Ефедрата помага за отслабване, при бронхит и задух


Ефедра (Ephedra vulgaris L.) е често използвано растение за отслабване. В народната медицина обаче се използва при бронхит и задух, има и много други лечебни свойства. Ефедра (Ephedra distachya) е защитен растителен вид в България и събирането й е забранено. Така че може да си набавите самата билка или продукти, в чиито състав има ефедра, от нашата „Билкопродавница“.

Растението произхожда от Китай, където ценните й лековити свойства, дължащи най-вече на съдържащия се в нея ефедрин, се използват от хилядолетия насам. У нас расте по варовитите, скалистите и каменливите места, по черноморското крайбрежие и склоновете на Родопите, Странджа и Стара планина.

Описание

Многогодишен дребен вечнозелен храст със силно разклонени, изправени и прешленести стъбла, високи до 20 см. Листата са ципести, по две-четири, сраснати в основата си. Цветовете са жълти, дребни, едно или двудомни. Мъжките са на групи по много, покрити с две ципести листчета, а женските от един до три, са разположени на върха на клонките и са снабдени с 2 до 4 покривни листчета, които след узряването стават месести и червени, с две семена.

Използваема част

Използва се надземната част на растението, брана през време на цъфтеж, през май и юни. Суши се на сянка или в сушилня до 45°С. Изсушената билка е със зелен цвят, без миризма и с лютив вкус. Запазва се на сухо и проветриво място.

Химичен състав

Билката съдържа алкалоидите 1-ефедрин, метилефедрин, d-псевдоефедрин, дъбилни вещества, пирокатехин, флобафен, смола и др.

Лечебно действие и приложение

Ефедрата възбужда центъра на дишането, повишава кръвното налягане, разхлабва бронхиалната мускулатура, разширява зениците. В българската народна медицина ефедрата се употребява при задух, копривна треска, бронхит, магарешка кашлица, хрема, ниско кръвно налягане, някои очни болести, ревматизъм и др.

Външно билката се прилага за компреси при кожни обриви и възпаление на носната лигавица.

Начин на употреба

1 супена лъжица от билката се сипва в 400 г вода и се оставя да ври 5 мин. Прецедената отвара се пие по една винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.


Публикувайте коментар


Вашият коментар ще бъде удобрен преди да се публикува