Исландски лишей – за кашлица, задух и слаб апетит


Исландският лишей (Cetraria islandica Ach.) в България расте по влажните сенчести поляни, па­сища, каменисти места, повече до иглолистните гори над 1500 м н. в. из всички наши планини. Лечебно действие има талусът на растението, бран през цялата година. Набраната билка се суши на сянка или в сушилня, при температура до 60°С.

Изсушеният лишей има естествен цвят, характерна миризма и горчив вкус. Допустимата влажност е 12%, като трябва да се съхранява в сухи и проветриви помещения. Исландският лишей съдържа антибиотични киселини, полизахариди, витамини от групата В, минерални соли, протеини и восък.

Лечебно действие на исландския лишей

Благодарение на горчивия си вкус, билката въз­бужда апетита. Действа омекчително на дихателните пътища и стомашно-чревния тракт. Заради  богатото съдържание на слузни вещества, на които се дължи омекчаващото и отхрачващо действие, исландският лишей се е доказал като добро лечебно средство при протичащи с мъчителна кашлица бронхити.

Слузните вещества на исландския лишей действат много добре и при стомашно-чревни заболявания, включително при стомашна и дуоденална язва, при диарии. Българската народна медицина препоръчва исландския лишей при магарешка кашлица, задух, бронхит, туберкулозна кашлица, стомашна язва и язва на дванадесетопръстника, тежест в стомаха, чревни болки, чернодробни заболявания, възпаление на пикочните пътища, за апетит, при гуша, повръщане, коклюш, дизентерия, хро­ничен запек и др. Външно се препоръчва за налагане на гнойни рани и изгаряния.

Начин на употреба

1 супена лъжица от исландския ли­шей се вари пет минути в 400 мл. Прецедената отвара се пие по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.

В нашата народна медицина се използва още дъбовият лишей (Evernia prunastri L.), както и буковият лишей (Usnea barbata Fr.). Те паразитират по стъблата на дъба и широколистните дървета. Берат се рано напролет, през март и април, или наесен, през октом­ври и ноември.

Сушат се на сянка или в сушилня до 60°С. Употребяват се при стомашни болки, туберкулоза (буковият лишей), хроничен запек (дъбовият лишей), като омекчително средство при кашлица и задух, за апетит и др. Приготвянето на отварата от тях става по същия начин, както при исландския лишей.


Публикувайте коментар


Вашият коментар ще бъде удобрен преди да се публикува