Морковът (Daucus carota L.) е зеленчуково растение с различни сортове, което се отглежда в цялата страна. Съществуват около 60 вида, главно в Средиземноморието, но също в Америка, Африка, Австралия и др. Кореноплодите на обикновения морков съдържат етерично масло до 1,6%, в състава на което влизат α-пинен, лимонен, цинеол, геранилацетат, гераниол, каротал, ρ-цимол, азарон, бизаболен и др. Освен това в плодовете се съдържат флавонолови съединения, тлъсто масло, стероли. Богат е на различни каротеноиди, витамини, флавоноиди, кумарини, захари.
Морковът има хилядолетно благородно потекло – отглеждането му като култура е започнало в Централна Азия и Близкия Изток. Първоначално морковите не са притежавали добре познатия ни днес оранжев цвят. До късния XVI век морковите са били предимно лилави, заради съдържащите се в тях антоцианини. Това са пигменти, които дават цвета на боровинките, гроздето, къпините и други горски плодове. Срещали са се и моркови в бяло, жълто и оранжево, но сравнително по-рядко.
Актуалният в днешно време оранжев цвят е бил получен, благодарение на холандски ботаници, които правят кръстоска между мутиралите светли моркови и други видове. Впоследствие оранжевите моркови се оказало, че превъзхождат останалите – с по-землист вкус и сладост. Оранжевият цвят се дължи на каротеноидите, усвояващи се в човешкия организъм като витамин А. Морковите са богати и на витамин В, който е отговорен за способността ни да се концентрираме и възможността ни да имаме добра памет. Той помага също така на организма да пребори ежедневния стрес, на които е подложен.
Действие на морковите
От плодовете на моркова е получен сумарен препарат, притежаващ спазмолитично действие. Морковът има диуретично действие. В народната медицина е известен и като средство против глисти (острици).
Приложение на морковите
Смята се, че след майчината кърма, морковът е първият зеленчук, който новороденото трябва да поеме под формата на сок или на каша. Тoва е така, защото съдържа много захари, лесноразтворими белтъци, множество витамини (А, В, В1, В2, Д, Е, К, РР), органични киселини, етерични масла, както и минерали и микроелементи – желязо, калций, мед, фосфор, йод, кобалт които са лесно усвоими от организма. Морковите се използват при коронарна недостатъчност. Като източник на витамин А, те са широко използвани под формата на салата, сок, морковено брашно и др. Приложени локално под формата на каша, пресните моркови действат благоприятно при слънчеви изгаряния.
Витамин В помага на организма да произвежда червени кръвни телца в случай на анемия. В борбата с малокръвието активно участие взима и витамин Е, който също е съставна част от морковите. Провитамин А, на който се дължи оранжевият цвят на сладкия зеленчук, много пъти е наричан „витаминът на растежа“, понеже се смята за изключително необходим за правилното развитие на организма на малките бебета и децата. Участва в изграждането на костите и зъбите, прави кожата сияйна (благодарение наличието на калий) и помага при лечението на акне. В медицината за лечебни цели приложение намират най-вече семената и корените на зеленчука.
От семената се извлича каротин, етерично масло, спиртът чераниол, флавоноиди и още вещества с противомикробно и противораково действие. Учени се концентрират специално върху конкретно откритото вещество – фалкаринол, за което се предполага, че има антиракови свойства. Фалкаринолът е естествен пестицид, отделян от морковите, с цел да не бъдат нападани и увреждани от гъбички корените на растението. Морковът е вероятно единственият зеленчук, в който тази съставка се съдържа.
При проведени опити с мишки, изследванията установяват, че благодарение на фалкаринола се намалява рискът от развитие на рак с една трета. В корените пък се съдържа немалко целулоза и магнезий, спомагащи активирането на перисталтиката на червата, и извличащи лошия холестерол от организма. Корените са благоприятно средство в регулирането на мазнините. За лечебните свойства на морковите може да се говори доста и винаги ще има нещо, което сме пропуснали да кажем.
Наскоро е открито, че по съдържание на фитонциди – веществата, които действат пагубно на лошата“ микрофлора, чесънът и лукът по нищо не превъзхождат моркова. При изяждането на само един морков, общото количество на микроби в устната ви кухина значително ще намалее. Благодарение на съдържащите се в тях биоактивни вещества, морковите повишават жизнения тонус, засилват предпазните функции на организма в борбата му с инфекциите, подпомагат регулирането на обмяната на соли и вода в организма.
Публикувайте коментар