Блогът на Билкопродавница — Daucus carota RSS



Морковите – лечебни свойства на кореноплодния зеленук

Морковът (Daucus carota L.) е зеленчуково растение с раз­лични сортове, което се отглежда в цялата страна. Съществуват около 60 вида, главно в Средиземноморието, но също в Америка, Африка, Австралия и др. Кореноплодите на обикновения морков съдържат етерично масло до 1,6%, в състава на което влизат α-пинен, лимонен, цинеол, геранилацетат, гераниол, каротал, ρ-цимол, азарон, бизаболен и др. Освен това в плодовете се съдържат флавонолови съеди­нения, тлъсто масло, стероли. Богат е на различни каротеноиди, витамини, флавоноиди, кумарини, захари. Морковът има хилядолетно благородно потекло – отглеждането му като култура е започнало в Централна Азия и Близкия Изток. Първоначално морковите не са притежавали добре познатия ни днес оранжев цвят. До късния XVI век морковите са били предимно лилави, заради съдържащите се в тях антоцианини. Това...

Прочети цялата статия.