Синята жлъчка намалява кръвната захар и унищожава микробите


Билката Синя жлъчка (Cichorium intybus L.) е позната още като цикория, бърдоква, гвачка, дива радикя, дъвка, жилаво цвете, злъчка, свинок. Използват се стръковете и корените, извадени през есента. Билката тонизира храносмилателната система, стимулира апетита, намалява кръвната захар, унищожава микробите. Действа жлъчегонно и слабително, има и леко диуретично действие, успокоява централната нервна система. Цикорията засилва сърдечната дейност, като увеличава амплитудата на сърдечните съкращения. Благодарение на своите горчиви съставки, растението стимулира храносмилането и насърчава апетита, като засилва секрецията на жлъчка, стомашен и чревен сок, активира и перисталтиката на червата.

В България Синя жлъчка най-често се използва като жлъчегонно средство при жълтеница, камъни в жлъчния мехур, лошо храносмилане, атоничен запек, гастрит, хронични бъбречни възпаления и камъни в бъбреците, болести на далака и черния дроб, възпаление на горните дихателни пътища, за стимулиране на обмяната на веществата и др. Цикорията има и външно приложение при обриви, пъпки, циреи и др.

Начин на употреба:

Вътрешно от стръковете на Синята жлъчка се приготвя запарка, като 2 чаени лъжички стрита билка се залива с 250 мл вряща вода  и запарката се изпива за 1 ден (стимулира жлъчната секреция). Друг вариант е 2 супени лъжици от стръковете, попарени с 500 мл вода, да се пият 4 пъти дневно по 1 винена чаша преди ядене. От корените също може да се направи запарка, която има очистително действие (1 супена лъжица корени в 500 мл вода, ври 10 минути, пие се по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно).

Синята жлъчка се използва и външно за бани при екземи, за лапи при циреи и трудно зарастващи рани. Настойка от цвета в зехтин (1:10) се използва за мазане при рани, изгаряния, за компреси при младежки пъпки. Смлените корени се използват като заместител на кафето. От цикорията се приготвя известното в близкото минало кафе „Инка“. 

 


Публикувайте коментар


Вашият коментар ще бъде удобрен преди да се публикува