Обикновената синя жлъчка, наричана още цикория, е разпространено лечебно растение. Ценена от древните римляни, които я отглеждали като зеленчук, дивата синя жлъчка (Cichorium intybus L.) е обичайна гледка из запустели земи и край пътищата в България и цяла Европа. Достигащо до 1 м на височина, това издръжливо многогодишно растение цъфти през лятото до ранната есен. Повечето цветове са яркосини, но се срещат и розови или бели. Използвани части С лечебна цел се използват листата, цветовете и корените на синята жлъчка. • Листата се събират, когато растението е разцъфнало, и се използват за запарки или се консумират като зеленчук. • Листата и корените могат да се берат по всяко време на годината, ако ще се използват пресни, или през късното лято,...
Билката Синя жлъчка (Cichorium intybus L.) е позната още като цикория, бърдоква, гвачка, дива радикя, дъвка, жилаво цвете, злъчка, свинок. Използват се стръковете и корените, извадени през есента. Билката тонизира храносмилателната система, стимулира апетита, намалява кръвната захар, унищожава микробите. Действа жлъчегонно и слабително, има и леко диуретично действие, успокоява централната нервна система. Цикорията засилва сърдечната дейност, като увеличава амплитудата на сърдечните съкращения. Благодарение на своите горчиви съставки, растението стимулира храносмилането и насърчава апетита, като засилва секрецията на жлъчка, стомашен и чревен сок, активира и перисталтиката на червата.В България Синя жлъчка най-често се използва като жлъчегонно средство при жълтеница, камъни в жлъчния мехур, лошо храносмилане, атоничен запек, гастрит, хронични бъбречни възпаления и камъни в бъбреците, болести на далака и черния дроб, възпаление на...