Индийското орехче (Мyristica fragrans), наричано още мускатово орехче, е популярна източна подправка, но то има и много лечебни свойства. Основната съставка - миристицин, действа благотворно за облекчаване на болката, намалява лошия холестерол, подобрява паметта и сексуалното желание, успокоява при тревожност, стимулира храносмилането. История на индийското орехче В периода IV-XVIII век индийското орехче е в центъра на „кървави” войни за това кой е неговият притежател и кой ще го разпространява. Спорът е между холанци, португалци, французи и англичани. Претенции предявяват и Молукските острови в Индонезия, докато англичаните най-накрая осъзнават, че спокойно могат да отглеждат индийско орехче сами на собствената си територия – на Карибите. Днес Молукските острови и Гренада са най-големите доставчици в света. Индийското орехче има вкус, несравним с никой друг. Неговият...
Нарът е обвит в мистичност плод, които според поверията се е срещал и в Райските градини. Известен е със своите чудотворни качества, познат ни е още от Библията, но днес той безспорно е причисляван към групата на супер плодовете. В миналото нарът е бил свързван с не малко легенди, а латинското му наименование „granatum” се превежда като „зърнест” – скъпоценният алено-червен камък носи името гранат. Нарът има семенца, които са известни със своя яркочервен цвят, деликатно обвити в прозрачност и вкус, който приятно освежава и събужда сетивата със сладко-кисели нотки. Нарът понижава лошия холестерол Нарът насища кръвта с кислород и помага срещу лошия холестерол. Семенцата му съдържат лимонена киселина и полифеноли, с изключително значение за тонуса и кръвоносните съдове. Прясно...
Обикновената синя жлъчка, наричана още цикория, е разпространено лечебно растение. Ценена от древните римляни, които я отглеждали като зеленчук, дивата синя жлъчка (Cichorium intybus L.) е обичайна гледка из запустели земи и край пътищата в България и цяла Европа. Достигащо до 1 м на височина, това издръжливо многогодишно растение цъфти през лятото до ранната есен. Повечето цветове са яркосини, но се срещат и розови или бели. Използвани части С лечебна цел се използват листата, цветовете и корените на синята жлъчка. • Листата се събират, когато растението е разцъфнало, и се използват за запарки или се консумират като зеленчук. • Листата и корените могат да се берат по всяко време на годината, ако ще се използват пресни, или през късното лято,...