Червената калина (Viburnum opulus, Vibumaceae) е разпространена в много райони на Северното полукълбо, но расте и в България. Този широколистен храст има големи кленовидни листа, между късната пролет и ранното лято растението образува сьцветия от бели цветове, а през есента от тях се появяват червените костилкови плодове. Използвани части КОРА • Кората се събира, като се обелва на ивици, за предпочитане напролет или в началото на лятото, когато растението е в период на цъфтеж. • Важно е да не се взема твърде много кора, защото дървото би загинало. • Плодовете, богати на витамин С, не се консумират, тъй като са отровни. Състав Сред съставките на червената калина се откриват танини (3%), растителна смола, саликозиди, хидрохинони (в т. ч. арбутин) и...
Нарът е обвит в мистичност плод, които според поверията се е срещал и в Райските градини. Известен е със своите чудотворни качества, познат ни е още от Библията, но днес той безспорно е причисляван към групата на супер плодовете. В миналото нарът е бил свързван с не малко легенди, а латинското му наименование „granatum” се превежда като „зърнест” – скъпоценният алено-червен камък носи името гранат. Нарът има семенца, които са известни със своя яркочервен цвят, деликатно обвити в прозрачност и вкус, който приятно освежава и събужда сетивата със сладко-кисели нотки. Нарът понижава лошия холестерол Нарът насища кръвта с кислород и помага срещу лошия холестерол. Семенцата му съдържат лимонена киселина и полифеноли, с изключително значение за тонуса и кръвоносните съдове. Прясно...
Лечебната ангелика (Angelica officinalis) е многогодишно растение, което достига до 150 см височина и принадлежи към семейство Сенникоцветни. Расте из влажни сенчести места край реки и потоци. Нарича се още Лечебна пищялка, Ангеликово дърво, Holy Ghost, Wild celery, а външно прилича на отровния бучиниш, затова трябва да се използва след точно определяне на растителния вид. Използваема част на ангеликата Използват се листата, стъблото, семената и плодовете, но най-вече корените на растението. В корените на растението се съдържат танин, кумарини, лактон, архицин, флавоноиди, бета-ситостерол, ангеликова и валерианова киселина, витамин B12, ниацин, фолиева киселина. Плодовете на ангеликата съдържат етерично масло, тлъсто масло, кумаринови производни - ксантоксол, фурокумарина фелоптерин, бергаптен, ксантотоксин, императорин и др. Лечебни свойства и приложение на лечебната ангелика През 1665 година става...