Копривата (Urtica dioica L.) е сред най-разпространените лечебни растения у нас, като за целебни цели се използват листата и коренището. Листата се берат през време на цъфтежа. Обикновено копривата се окосява, а листата се събират, след като увехнат, защото по-малко парят. Сушат се на сянка или в сушилня до 50°С. Изсушените листа са със зелен цвят отгоре и по-светъл отдолу, без миризма и вкус. Коренищата се берат рано напролет, преди развитието на растението, или късно наесен (ноември). Сушат се на слънце, на сянка или в сушилня до 50°С. Химичен състав на копривата Листата съдържат витамин К, гликозида уртицин, дъбилни и белтъчни вещества, мравчена киселина, витамин С, витамин В2, провитамин А, пантотенова киселина, сйтостерин, хистамин, (3-каротин, ксантофил, виолаксантин и др. Коренището съдържа...
Зимният сезон е времето на простудите, настинките и различните грипни вируси. Първите симптоми на вирусна инфекция са кихането, кашлицата, сухата лигавица в носа. Появата на тези симптоми е ясен сигнал, че имунната ни система е отслабена и се налага взимането на спешни мерки за подсилването й. Природните средства са много подходящи за тази цел. Четири билки са особено подходящи в борбата срещу простудата и грипа - ехинацея, мащерка, черен бъз и женско биле. Взимането им поотделно или в комбинация, значително може да повиши шансовете за преодоляване на грипа и вирусните инфекции. Ехинацея Ехинацеята е широко известна при терапията на простудните заболявания. Тя е първото лекарство, към което може да посегнете при поява на симптоми на настинка, понеже действа противовирусно и...
Нарът е обвит в мистичност плод, които според поверията се е срещал и в Райските градини. Известен е със своите чудотворни качества, познат ни е още от Библията, но днес той безспорно е причисляван към групата на супер плодовете. В миналото нарът е бил свързван с не малко легенди, а латинското му наименование „granatum” се превежда като „зърнест” – скъпоценният алено-червен камък носи името гранат. Нарът има семенца, които са известни със своя яркочервен цвят, деликатно обвити в прозрачност и вкус, който приятно освежава и събужда сетивата със сладко-кисели нотки. Нарът понижава лошия холестерол Нарът насища кръвта с кислород и помага срещу лошия холестерол. Семенцата му съдържат лимонена киселина и полифеноли, с изключително значение за тонуса и кръвоносните съдове. Прясно...
Лечебната ангелика (Angelica officinalis) е многогодишно растение, което достига до 150 см височина и принадлежи към семейство Сенникоцветни. Расте из влажни сенчести места край реки и потоци. Нарича се още Лечебна пищялка, Ангеликово дърво, Holy Ghost, Wild celery, а външно прилича на отровния бучиниш, затова трябва да се използва след точно определяне на растителния вид. Използваема част на ангеликата Използват се листата, стъблото, семената и плодовете, но най-вече корените на растението. В корените на растението се съдържат танин, кумарини, лактон, архицин, флавоноиди, бета-ситостерол, ангеликова и валерианова киселина, витамин B12, ниацин, фолиева киселина. Плодовете на ангеликата съдържат етерично масло, тлъсто масло, кумаринови производни - ксантоксол, фурокумарина фелоптерин, бергаптен, ксантотоксин, императорин и др. Лечебни свойства и приложение на лечебната ангелика През 1665 година става...
Черен бъз (Sambucus nigra) е храст, познат още като свирчовина, драмбъз, селешник, мимер. От векове насам са му приписвани много лечебни и дори магически свойства. Черният бъз се среща в покрайнините на горите, шубраци, гъсталаци, крайпътни местности, ливади, ниви, брегове на реки и езера, блата и други зони до 1500 м. надморска височина. Има го и в крайградските квартали и по селските дворове. Вирее в слънчеви и сенчести места, из храсталаци и градини, покрай огради и често се използва като жив плет.Използваема част на черен бъзИзползват се цветовете на растението, които се берат преди пълното им разцъфтяване, през месеците май-юни; сушат се на сянка или в сушилня до 40 °С; от него се приготвят чайове, отвари, настойки, масла, мехлеми, кремове, тинктури, сиропи,...