Целината (Apium graveolens) е изключително полезно растение, което често намира приложение в нашата кухня. Наричано още кервиз, то се консумира както сурово, така и варено. ЗА КАКВО ПОМАГА ЦЕЛИНАТА Здрави кости Целината може да помогне за заздравяване на костите. Една чаша от 156 грама целина съдържа 64 микрограма витамин К или около 80% от препоръчителната дневна доза. При достатъчен прием на витамин К костната система се заздравява, подобрява се абсорбацията на калций и се предотвратява рискът от остеопороза. Регулира кръвното налягане Целината помага и за поддържане на нормалното кръвно налягане. Благодарение на високото си съдържание на калий и натрий кервизът предотвратява риска от хипертония. Една чаша целина съдържа 468 милиграма калий, а натрият е 156 милиграма. Подобрява мозъчната функция Витамин...
Лечебната ангелика (Angelica officinalis) е многогодишно растение, което достига до 150 см височина и принадлежи към семейство Сенникоцветни. Расте из влажни сенчести места край реки и потоци. Нарича се още Лечебна пищялка, Ангеликово дърво, Holy Ghost, Wild celery, а външно прилича на отровния бучиниш, затова трябва да се използва след точно определяне на растителния вид. Използваема част на ангеликата Използват се листата, стъблото, семената и плодовете, но най-вече корените на растението. В корените на растението се съдържат танин, кумарини, лактон, архицин, флавоноиди, бета-ситостерол, ангеликова и валерианова киселина, витамин B12, ниацин, фолиева киселина. Плодовете на ангеликата съдържат етерично масло, тлъсто масло, кумаринови производни - ксантоксол, фурокумарина фелоптерин, бергаптен, ксантотоксин, императорин и др. Лечебни свойства и приложение на лечебната ангелика През 1665 година става...
Синя тинтява (Gentiana cruciata L.), наричана още горчивка, е билка за заболявания на стомаха и жлъчката, а в българската народна медицина има и други приложения. Тинтявата е могогодишно тревисто растение с право неразклонено стъбло, високо до 50 см, с вретеновиден корен с множество разклонения. Цветовете са сини, камбанкоковидни, разположени в пазвите на връхните листа. Расте по каменистите места, из храсталаците и горските поляни, по горите и планинските места навсякъде из България. Използваема част За лечебни цели се използва надземната част на растението, брана през време на цъфтежа, юли-август. Суши се на сянка или в сушилня до 45°С. Изсушената билка е със зелен цвят на стъблото и листата, без миризма и с горчив вкус. Запазва се в сухи и проветриви помещения. Химичен...