Черен бъз - мощният имуностимулатор от природата


Черен бъз (Sambucus nigra) е храст, познат още като свирчовина, драмбъз, селешник, мимер. От векове насам са му приписвани много лечебни и дори магически свойства. 

Черният бъз се среща в покрайнините на горите, шубраци, гъсталаци, крайпътни местности, ливади, ниви, брегове на реки и езера, блата и други зони  до 1500 м. надморска височина. Има го и в крайградските квартали и по селските дворове. Вирее в слънчеви и сенчести места, из храсталаци и градини, покрай огради и често се използва като жив плет.

Използваема част на черен бъз

Използват се цветовете на растението, които се берат преди пълното им разцъфтяване, през месеците май-юни; сушат се на сянка или в сушилня до 40 °С; от него се приготвят чайове, отвари, настойки, масла, мехлеми, кремове, тинктури, сиропи, елексири.

Използваеми за лечение и профилактика са и плодовете - събирането им започва през първите есенни дни. Берат се рано сутрин само добре узрелите плодчета, тъй като неузрелите съдържат токсични цианогенни гликозиди. От плодовете се приготвят сладка и конфитюри, сиропи, тинктури, еликсири, чайове, отвари.

Листата, кората и корените на черния бъз също са полезни. 

Химичен състав на черен бъз

Плодовете съдържат:

провитамин А;
багрила;
каротин;
витамини от групата В;
ябълчена и винена киселина;
желязо;
захари;
флавоноиди - антоцианиди, рутин;
фолиева киселина;
калий и други.

Цветовете съдържат:

гликозиди;
етерично масло;
витамин С;
дъбилни и слузещи вещества;
смоли;
органични киселини;
следи от алкалоиди.

Лечебни свойства и приложение на черен бъз

Благодарение високото съдържание на флавоноиди, плодовете действат общоукрепващо и имуностимулиращо, чрез увеличаване на белите кръвни клетки, противовъзпалителните вещества и цитокини. Черният бъз е сред най-често използваните имуностимулатори.

Приемът на черен бъз подобрява отхрачването при възпаления на дихателните пътища. Понижава кръвното налягане и подпомага функцията на черния дроб.

Продължителната употреба на бъзов цвят действа успокояващо върху нервната система.

Всички части на черния бъз се използват с цел регулиране обмяната на веществата.

Черният бъз основно притежава:

пикочогонно,
потогонно,
слабително,
температуропонижаващо,
антимикробно,
противовъзпалително,
имуностимулиращо,
антитусивно (противокашлично),
отхрачващо,
антихистаминно,
деконгестантно (отбъбващо),
пречиства кръвта,
жлъчегонно,
стягащо,
антиоксидантно,
тонизиращо за сърдечно-съдовата, дихателната и лимфната система,
аналгетично,
успокояващо действие.


Медицински приложения


Лечебните свойства на черния бъз са описани още от Хипократ. Той го използвал и почитал заради многообразните му терапевтични качества.

И до днес черният бъз се използва успешно в борбата с бактериалните, гъбичните и вирусни инфекции, като:

грип,
настинка,
бронхит,
синузит,
които причиняват набъбване на лигавиците и образуване на секрети (слуз), които запушват носа и бронхите, затрудняват дишането и водят до усещане за тежест в гърдите. Той успокоява кашлицата и възпаленото гърло, спомага за елиминирането на секретите и подсилва организма, за да се справи с инфекцията.

Черният бъз намира приложение при:

ангина;
кашлица;
прегракнал глас;
високо кръвно налягане;
лениви черва и запек;
пролетна умора;
отоци.

Бъзунякът се прилага още и при: задух, пневмония, туберкулоза, хемороиди, затлъстяване, копривна треска, подагра, простатит, нефрит, цистит, воднянка, ушни и очни инфекции, херпес.

Приложения на кората

Вътрешната част на кората се събира от млади дръвчета през есента, като се препоръчва да се изсуши на слънце. Тя е диуретик, силно очистително, а в по-големи количества действа като средство за повръщане. Използва за лечение на запек и артритни състояния.

Приготвена на мехлем, смесена с вазелин, тя се използва за лечение изгаряния, херпес, стари рани, кожни раздразнения и други.

Приложения на листата

Листата могат да се използват както пресни, така и изсушени. За сушене те се събират в периоди на ясно време, през юни и юли.

Приети вътрешно листата действат успокояващо и като силно очистително, но са по-дразнещи от кората. Инфузия от листата се прилага при воднянка.

Листата имат потогонно, диуретично, отхрачващо, очистително и хемостатично действие (кръвоспиращо) при външна употреба.

При сваряване на листата в ленено масло се правят успокояващи компреси за хемороиди.

Старите билкари препоръчват прилагането на пресни листа от черен бъз при нервно главоболие. За тази цел листата се загряват между две горещи плочи и след това се поставят върху челото.

Прясно смачкани листа се поставят в носа, за да се спре кървенето.

Външни медицински приложения на черния бъз

Външното приложение на бъзуняка се изразява в правене на бани и компреси при заболявания и състояния като:

ревматизъм,
подагра,
възпаление на очите,
червенка,
изгаряния,
хемороиди,
дерматити,
болки в ушите,
навяхвания и натъртвания.
Промивките са особено ефективни, когато инфекцията е с бактериален, вирусен или гъбичен произход.

За външна употреба се използват предимно цветовете на черния бъз, макар и някои лечебни рецепти да включват прилагане на сварени плодове под формата на лапа. Те също така се използват за получаване на успокояващи лосиони.

Репеленти

Цветовете и листата на черния бъз може да се използват вместо нафталинови топчета, за отблъскване на насекомите. По същия начин действа и отварата от тях, като с нея може също така да се напръскат растенията срещу вредители.

Начин на употреба на черен бъз

Препоръчително е цветовете и плодовете да се консумират след топлинна обработка. Освен неприятния им вкус в сурово състояние, те съдържат токсични химикали (включително цианогенни гликозиди), които се неутрализират при термична обработка.

Чай от плодовете на черния бъз

С тази рецепта може да си направите вкусен и стимулиращ сетивата чай от плодовете на черния бъз.

Необходими съставки:

500 мл вода;
2 с.л. сушени плодове черен бъз;
¼ ч.л. канела на прах;
½ чаена лъжичка куркума на прах;
1 чаена лъжица суров мед (по желание).
Приготвяне:

Първо сложете водата и бъза в малка тенджера.
Добавете куркумата и канелата.
Оставете да заври, намалете огъня и оставете да къкри за около 15 минути. Това помага да се извлекат полезните съставки на бъза.
Отстранете от огъня и оставете да се охлади за около 5 минути.
Прецедете през фина цедка и изсипете в отделни чаши.
След като се охлади още малко, добавете мед.
Може също така да си приготвите по-голямо количество, да го налеете в шише или буркан и да го съхранявате в хладилник за ден-два. Чаят е вкусен и студен, а по желание може да му се добави джинджифил, лимон, мента.

Чай от цветовете на черния бъз

Чаят от плодовете на черния бъз предизвиква силно потене и е отлично средство срещу грип. Около 1 супена лъжица изсушени цветове се запарва с 300 мл. вряла вода. Кисне 1 час. Пие се по 1 кафена чашка, преди ядене, 3 пъти на ден. При простуда се приготвя чай от равни части цвят от бъз, цвят от липа и листа от мента. Действието му е загряващо и изпотяващо.

Сокът от плодовете му е традиционно средство срещу настинка. Той може да се приготвя и в домашни условия.

При запек се взема по 1 чаена лъжичка, няколко пъти на ден мармалад (сладко), приготвен от плодовете на бъза (вижте рецептата по-долу).

От кората на бъза се приготвя чудесен мехлем, който е изключително ефикасен при стари рани, екземи, омекотяване на кожата и други. Сварява се зелената част на кората, докато се получи мек екстракт. След това се смесва с вазелин.

Домашен сироп от сушени плодове черен бъз с мед

Този сироп е особено ефективен при борбата с настинката и грипа, като увеличава силата на организма и намалява тежестта на симптомите. Важно е приемът да започне още при първите индикации за инфекцията.

Съставки:

1/2 чаша сушени плодове на черен бъз
2 чаши филтрирана вода
1 чаша мед (при алергия към меда може да се използва меласа или кленов сироп)
Начин на приготвяне:

Водата се оставя да заври, след което се прибавят сушените плодчета и се разбъркват. След като водата отново заври, котлонът се превключва на по-ниска степен и се оставя да къкри около 30-45 минути - докато течността остане наполовина.
Тенджерката се маха от котлона и се оставя да се охлади на стайна температура - докато достигне около 40°C.
Съхранявайте в хладилник около 1 месец или замразете, за увеличаване на трайността.
Дозировка:

Възрастни и деца над 4-годишна възраст: Вземете 1 супена лъжица (приблизително 15 мл) четири пъти дневно.

Деца 1-4 години: 1 и 1/2 чаени лъжички (приблизително 7 мл) четири пъти дневно.

Деца под 1-годишна възраст: Продукти с мед не трябва да се дават на деца под 1-годишна възраст.

Сиропът може да се приема и превантивно, като дозата е 2 с.л. за възрастни на ден и една чаена лъжичка за деца.

Сироп от пресни плодове бъз

Ако разполагате с пресни плодове черен бъз, може да използвате и следната рецепта за сироп. Тя се приготвя със захар и може да се съхранява за много по-дълъг период от време.

Продукти:

1кг пресни плодове от бъз;
1 литър вода;
500 гр захар;
сокът от 1 лимон.
Приготвяне:

Отстранете плодовете от клонките с помощта на вилица и ги поставете в тенджера, заедно с водата. След като заврат, намалете котлона  и варете за около 15-20 минути - докато плодовете омекнат.
Извадете плодовете и ги прекарайте през домашна преса за храна или ги смачкайте с вилица. Прецедите през фина цедка.
Върнете сока в тенджерата, добавете захарта и варете на умерен огън за 15 минути, докато сиропът се сгъсти.
Добавете изцеден лимонов сок. Охладете напълно.
Налейте в бутилки или буркани и съхранявайте в хладилник.


Публикувайте коментар


Вашият коментар ще бъде удобрен преди да се публикува