Индийското орехче (Мyristica fragrans), наричано още мускатово орехче, е популярна източна подправка, но то има и много лечебни свойства. Основната съставка - миристицин, действа благотворно за облекчаване на болката, намалява лошия холестерол, подобрява паметта и сексуалното желание, успокоява при тревожност, стимулира храносмилането.
История на индийското орехче
В периода IV-XVIII век индийското орехче е в центъра на „кървави” войни за това кой е неговият притежател и кой ще го разпространява. Спорът е между холанци, португалци, французи и англичани. Претенции предявяват и Молукските острови в Индонезия, докато англичаните най-накрая осъзнават, че спокойно могат да отглеждат индийско орехче сами на собствената си територия – на Карибите.
Днес Молукските острови и Гренада са най-големите доставчици в света. Индийското орехче има вкус, несравним с никой друг. Неговият интензивен, мускусен-сладък вкус идва от миристицина. Летливото масло се съдържа също и в други растения (моркови, целина, магданоз), но най-обилно присъства в индийското орехче. Днес това масло и други съединения в подправката са обект на много научни изследвания, които доказват многобройните им лебечни свойства.
Индийското орехче облекчава болката
Индийското орехче облекчава болката, тъй като маслото от него е отлично успокоително и противовъзпалително средство. Масажът с такова масло помага за облекчаване на мускулни и ставни болки и рани. Изключително ефективно е за намаляване на познатото болезнено подуване на ставите при артрит, ревматизъм, лумбаго, и т.н.
Индийското орехче подобрява храносмилането
Използвано в малки дози, индийското орехче може да намали подуването и образуване на газове, спомага за правилното храносмилане, подобрява апетита и е идеално средство в случаи на диария, повръщане или гадене.
Индийското орехче понижава лошия холестерол
Проучвания при животни са установили, че индийското орехче намалява общото количество на „лошия“ холестерол.
Индийското орехче действа успокояващо
Индийското орехче играе ролята на успокояващо вещество, което се използва в народната медицина за облекчаване на тревожност и депресия. Проучвания при животни в Индия са установили, че подправката има ефект, подобен на противовъзпалителните медикаменти при облекчаване на симптоми на болка. Индийското орехче също така „значително подпомага“ ученето и асимилирането, като засилва възприемчивостта и паметта.
Индийското орехче стимулира сексуалното желание
Индийското орехче стимулира определени структури на централната нервна система. В древногръцката медицина е смятано за афродизиак, днес в Индия и Пакистан продължават да го използват като такъв.
Учени, проучвайки тази теория, потвърждават афродизиакалното действие на подправката при експериментални опити с животни. Заключението им е: „Полученото значително и трайно повишаване на сексуалната активност показва, че екстракт от индийско орехче притежава афродизиакален ефект и повишава либидото.“
Индийско орехче за свежа и блестяща кожа
При тестването на 150 растения, индийското орехче е едно от шестте, за които е установено, че съдържат съединения, които могат да инхибират еластазата. Това са протеинови влакна, които поддържат кожата свежа, стегната и еластична (известно е, че когато еластичността намалее, се появяват бръчките).
Учени са стигнали до заключението, публикувано в International Journal на Cosmetic Science, че индийското орехче, добавено като екстракт към козметичните продукти, има „ефект против стареене върху човешката кожа.“ Корейско изследване признава индийското орехче като съставка, която е способна да защити кожата от вредните UV лъчи на слънцето.
Публикувайте коментар