Обикновената синя жлъчка, наричана още цикория, е разпространено лечебно растение. Ценена от древните римляни, които я отглеждали като зеленчук, дивата синя жлъчка (Cichorium intybus L.) е обичайна гледка из запустели земи и край пътищата в България и цяла Европа.
Достигащо до 1 м на височина, това издръжливо многогодишно растение цъфти през лятото до ранната есен. Повечето цветове са яркосини, но се срещат и розови или бели.
Използвани части
С лечебна цел се използват листата, цветовете и корените на синята жлъчка.
• Листата се събират, когато растението е разцъфнало, и се използват за запарки или се консумират като зеленчук.
• Листата и корените могат да се берат по всяко време на годината, ако ще се използват пресни, или през късното лято, ако ще се сушат. Корените се нарязват на малки парчета, преди да се оставят на слънце.
• Корените се пекат и смилат за употреба като заместител на кафето.
Състав на синята жлъчка
Цялото растение съдържа млечен сок, чиято основна съставка - около 45-60%, е инулин. В цветовете се среща и фенолна киселина, а в корените има горчиви сесквитерпенови лактони.
Употреба в медицината
От векове е известно, че обикновената синя жлъчка притежава противовъзпалителни и антисептични свойства и затова се прилага под формата на лапи при отоци. Ефикасността й се дължи на фенолната киселина, която действа и диуретично, като повлиява всякакви подувания на корема, причинени от задържане на течности.
В наши дни е доказано, че билката облекчава възпалителните промени при ревматизъм и подагра. Инулинът стимулира размножаването на чревните бактерии, необходими за осъществяване на нормална храносмилателна функция. Затова растението се използва за профилактика и лечение на „лениви черва“, язвена болест и метеоризъм.
Доказано е също, че инулинът понижава нивото на холестерола в кръвта. Инулинът и сесквитерпеновите лактони са горчиви съставки, стимулиращи секрецията на храносмилателни сокове, включително на жлъчен сок. Това подобрява работата на черния дроб. През 1998 г. учени от Индия потвърждават, че коренът притежава такива свойства.
Приготвяне и дозировка
За лечение на чернодробни и бъбречни заболявания, подуване на корема, оригване, „лениви черва“, метеоризъм се препоръчва отвара. Поставете 15-30 г смес от корен, листа и цветове в 1 л вода. Варете 5 минути. Прецедете и пийте по 1 чаша преди обедното и вечерното хранене.
Синята жлъчка може да се приема и като разтворима напитка. Прибавете към чаша вряла вода 1 чаена лъжица с връх разтворима (инстантна) обикновена синя жлъчка. Добавете прясно мляко и подсладете на вкус.
АКО НЕ НАСТЪПИ ПОДОБРЕНИЕ, КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С ЛЕКАР
Предпазни мерки
При състояния на нарушена проходимост или възпаление на червата, трябва да се консултирате със специалист фитотерапевт, преди да използвате билката.
Публикувайте коментар