Чесън и лук вместо антибиотик при грип, простуди и кашлица
Чесънът от векове е използван като народен лек при кашлица, настинки, грип и инфекции на дихателните пътища. В днешно време и научните изследвания потърждават, че чесънът има антибактериални свойства. Скорошно проучване на Washington State University, публикувано в списанието за антимикробна химиотерапия, доказва, че чесънът е 100 пъти по-ефективен от конвенционалните антибиотици при умъртвяване на кампилобактериите, които причиняват хранителни отравяния.
Това се дължи на съединението диалил сулфид, благодарение на което чесънът е със стократно по-мощно действие от антибиотиците еритромицин и ципрофлаксин . Други изследователи смятат, че антибактериалните свойства на чесъна се дължат на съединението алицин. Тъй като топлината може химически да промени това съединение, най-голяма полза има от консумацията на пресен чесън. Алицин се освобождава и когато е нарязан или пресован. При първи симптоми на простуда или грип се препоръчва една скилидка чесън дневно. Ако вече сте болни, увеличете приема на три или повече скилидки.
Чесънът спомага и за разреждането на кръвта, затова обсъдете с вашия лекар включването му в менюто, ако приемате лекарства за разреждане на кръвта, или ви предстои операция.
Лукът има аналогични антибактериални свойства на чесъна. Те се дължат на съдържанието на естествените антибиотици фитонциди, които унищожават бактериите и обеззаразяват въздуха. Действието на фитонцидите е не само за борба с болествотворните бактерии, но и за засилване на имунитета.
Препоръчва се свеж при настинки, грип, простуди и бронхит. Кашицата и сокът от кромида, благодарение на съдържанието на сяра, успешно лекуват изгаряния, пъпки и обриви. Лукът е изпитано в народната медицина противовъзпалително средство.
Публикувайте коментар