Къдравият лапад помага при акне, псориазис и екзема, пречиства кръвта


Къдравият лапад (Rumex crispus L.) е от сем. Лападови и е характерен за Европа и Северна Африка, въпреки че днес се среща навсякъде по света, включително и в България. Расте по ливади, край реки и близо до канали. Израстващ на височина до 1,5 м, той има здрави стъбла, с големи накъдрени по краищата листа. Дребните зеленикави цветове формират гъсти съцветия на върха на растението. Плодът е тристенно едносеменно орехче.

Корените се събират през есента и се сушат с цел приготвяне на отвари и течни екстракти. Листата може да се консумират, бланширани като зеленчук - подобно на спанака, и често се прилагат като лапà за облекчаване след опарване с коприва.

Къдравият лапад съдържа танини (в това число и катехол), горчиви компоненти, смола, антрахинонови гликозиди, румицин, хризофанова киселина и летливо масло. Също като спанака има в състава си желязо и оксалати.

ЗДРАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ ОТ КЪДРАВИЯ ЛАПАД

Смята се, че растението оказва леко стимулиращо действие върху черния дроб и жлъчния мехур, като освен това засилва отделянето на жлъчен сок. Препоръчва се при различни храносмилателни проблеми, включително храносмилателни разстройства, метеоризъм и лениви черва. Слабителното му действие се дължи на антрахиноновете гликозиди, макар че този ефект е по-незабележим, отколкото в други антрахинонови билки като сена  и калифорнийски зърнастец.

Като подпомага храносмилателната система и в частност извеждането на отпадните продукти от организма, къдравият лапад традиционно е смятан за пречистващо кръвта средство. Той се препоръчва при много кожни проблеми като акне, псориазис и екзема, както и при хронично увеличени лимфни възли и ревматизъм. Билката се смята за изключително ефикасна, ако някое от тези състояния е придружено и със запек.

ПРИЛОЖЕНИЕ НА КЪДРАВ ЛАПАД

Къдрав лапад може да се приема под формата на отвара от корените на растението. Препоръчваната доза е около 750 мл дневно, или три чаши. Отварата се приготвя като 5-10 грама от изсушените корени (1-2 чаени лъжички) се варят в две чаши или 500 мл вода. Чаят от къдрав лапад има сладко-горчив вкус. Освен под формата на отвара, къдрав лапад може да се приема като тинктура, приготвена от корените на растението. Дозировката е 1-2 мл. (1/4 – ½ чаена лъжичка) три пъти на ден.

 


Публикувайте коментар


Вашият коментар ще бъде удобрен преди да се публикува