Резенето помага при кашлица, лошо храносмилане, възпалени очи и бъбреци


Резенето (Foeniculum officinale Al.), наричано още див копър, копрец, полски копър, аптекарски копър, морач, фенел, фенхел, сминд, лъжлив сминдух, е широко разпространена билка в България.

Разпространение и описание

Резенето е култивирано растение, но се среща и в диво състояние по скалистите и варовити почви, главно в южните райони на България. Представлява многогодишно тревисто растение с право, на върха разклонено стъбло, високо до 2 м. Цветовете са жълти, дребни, с петлистно венче и 5 тичинки; събрани са в съцветия сложни сенници с 10-12 главни сенникови лъча. Плодът е кафявозелен. Растението цъфти през юни-юли. Резенето е медоносно растение.

Използваема част

Използва се плодът на растението. Резенето се жъне малко преди узряването на семената, август-септември, за да не се изронят. Растенията се оставят да доузреят, след което се вършеят. Семената се доизсушават на сянка или в сушилня до 35°С. Изсушената билка е с характерен за вида и сорта цвят, с анасонова миризма и сладникав вкус. Допустимата влажност е 16%. Запазва се в сухо и проветриво помещение.

Химичен състав

Резенeто съдържа етерично масло до 6,5% (състои се от анетол до 60%, фенхон, α-пинен, α-феландрен, кампфен, дипентен, метилхавикол, анисов алдехид, анисова киселина и феникулин), мазнини, белтъчни вещества, скорбяла, провитамин А, витамин С и др.

Лечебно действие и приложение

Резенето стимулира храносмилателната дейност, действа газогонно, засилва функциите на млечните жлези. Прилага се при стомашно-чревни колики, за увеличаване на млякото кърмачките. В българската народна медицина резенето се употребява още при пясък в бъбреците и пикочния мехур, при кашлица, задух, пресипнал глас и др.

Външно се използва при възпаление на очите и клепачите. Надземната част и кюспето са добра храна за добитъка. Прилага се също така в парфюмерийната, пивоварната и сладкарската промишленост.

Начин на употреба

1 супена лъжица леко счукани плодове от резене се заливат с 500 г вряла водаи се оставят да киснат 2 часа. Запарката се пие по една винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.


Публикувайте коментар


Вашият коментар ще бъде удобрен преди да се публикува