Как да боядисаме великденските яйца с природни багрила


Използването на химически бои при боядисването на великденски яйца понякога може да крие рискове, тъй като оцветителите лесно проникват през черупката в свареното яйце. Какво по-хубаво от това да боядисаме яйцата с природни багрила, както това са правили нашите баби и прабаби векове наред?

Корените от брош и куркумата са някои от най-разпространените природни оцветители и добрата новина е, че са в наличност в нашия магазин - както на място на ул. "Кожухарска" 4 в пловдивския квартал "Капана", така и при поръчка в нашия онлайн магазин.

Цветовете на яйцата няма да се получат толкова интензивни, както ако използваме изкуствени бои, но пък боядисването на яйцата ще се превърне в забавление за вас и семейството ви. Ако ангажирате като помощници и децата си, ще им помогнете да научат много за билките и растенията, които съдържат естествени оцветители.

Ето какви билки, плодове и зеленчуци да използвате, за да получите основните цветове за великденски яйца

• Червен – корени от брош - растение, което от древни времена се използва за багрене. Червен цвят ще получите и от сок от нар, консервирани череши със сока, малини, червени боровинки, голямо количество сварени обелки от червен лук, сурово или консервирано цвекло;

• Син – консервирани сини боровинки, варени листа от червено зеле, тъмночервен сок от грозде. Прекрасен син цвят придава и вареното червено зеле;

• Кафяво или бежово – сварено силно кафе на зърна, сварени орехови черупки, черен чай;

• Златно кафяво – семена от копър;

• Оранжево-кафяво – чили на прах;

• Златножълто – куркума;

• Зелено – варени листа от спанак. Ако смесите листа от спанак, консервирани боровинки и няколко супени лъжици куркума също ще придадете на яйцата приятен зелен цвят;

• Зеленожълт – варени обелки от жълти ябълки;

• Лилав – морав сок от грозде, цветове теменужка плюс 2 супени лъжици лимонов сок, чай от хибискус, червено вино;

• Оранжев – варени обелки от лук, моркови, червен пипер;

• Розов – цвекло, червени боровинки, замразени малини, червен сок от грозде, сок от мариновано цвекло;

• Жълт – варени обелки от лимон и портокал, сварени листа от морков, чай лайка, варени семена от целина, зелен чай, стрита и сварена куркума или шафран.

При нас в "Билкопродавница" на ул. "Кожухарска" 4 в пловдивския квартал "Капана" ще намерите много от изброените природни багрила. Ще ви споделим и рецепти за боядисването на великденски яйца с естествени растителни бои.

Най-важното е да добиете червена, жълта и синя боя, а след това може да ти смесвате, за да получите оранжево, лилаво, зелено.

Рецепта за природна червена боя за великденски яйца

2 чаши настъргано цвекло, 1 супена лъжица бял оцет, 2 чаши вода, като заместител може да използвате нарязани пресни или замразени червени боровинки.

Рецепта за природна жълта боя за великденски яйца

3 шепи жълти/кафяви обелки от лук, 1 супена лъжица бял оцет, 3 чаши вода, като заместител може да използвате силен чай от лайка или 2-3 супени лъжици смляна куркума.

Рецепта за природна синя боя за великденски яйца

½ килограм пресовани замразени боровинки, 1 супена лъжица бял оцет, 2 чаши вода, като заместител може да се използват листа от червено зеле, нарязани на едро.

Консервираните продукти дават по-блед цвят на боядисаните яйца, а варенето на боята с оцет гарантира по-наситени цветове. За още съвети, последвайте нашата страница във Facebook и профила ни в Instagram. Екипът на "Билкопродавница" ви желае светли Великденски празници!


Публикувайте коментар


Вашият коментар ще бъде удобрен преди да се публикува