Използването на химически бои при боядисването на великденски яйца понякога може да крие рискове, тъй като оцветителите лесно проникват през черупката в свареното яйце. Какво по-хубаво от това да боядисаме яйцата с природни багрила, както това са правили нашите баби и прабаби векове наред?
Корените от брош и куркумата са някои от най-разпространените природни оцветители и добрата новина е, че са в наличност в нашия магазин - както на място на ул. "Кожухарска" 4 в пловдивския квартал "Капана", така и при поръчка в нашия онлайн магазин.
Ето какви билки, плодове и зеленчуци да използвате, за да получите основните цветове за великденски яйца
• Червен – корени от брош - растение, което от древни времена се използва за багрене. Червен цвят ще получите и от сок от нар, консервирани череши със сока, малини, червени боровинки, голямо количество сварени обелки от червен лук, сурово или консервирано цвекло;
• Син – консервирани сини боровинки, варени листа от червено зеле, тъмночервен сок от грозде. Прекрасен син цвят придава и вареното червено зеле;
• Кафяво или бежово – сварено силно кафе на зърна, сварени орехови черупки, черен чай;
• Златно кафяво – семена от копър;
• Оранжево-кафяво – чили на прах;
• Златножълто – куркума;
• Зелено – варени листа от спанак. Ако смесите листа от спанак, консервирани боровинки и няколко супени лъжици куркума също ще придадете на яйцата приятен зелен цвят;
• Зеленожълт – варени обелки от жълти ябълки;
• Лилав – морав сок от грозде, цветове теменужка плюс 2 супени лъжици лимонов сок, чай от хибискус, червено вино;
• Оранжев – варени обелки от лук, моркови, червен пипер;
• Розов – цвекло, червени боровинки, замразени малини, червен сок от грозде, сок от мариновано цвекло;
• Жълт – варени обелки от лимон и портокал, сварени листа от морков, чай лайка, варени семена от целина, зелен чай, стрита и сварена куркума или шафран.
При нас в "Билкопродавница" на ул. "Кожухарска" 4 в пловдивския квартал "Капана" ще намерите много от изброените природни багрила. Ще ви споделим и рецепти за боядисването на великденски яйца с естествени растителни бои.
Най-важното е да добиете червена, жълта и синя боя, а след това може да ти смесвате, за да получите оранжево, лилаво, зелено.
Рецепта за природна червена боя за великденски яйца
2 чаши настъргано цвекло, 1 супена лъжица бял оцет, 2 чаши вода, като заместител може да използвате нарязани пресни или замразени червени боровинки.
Рецепта за природна жълта боя за великденски яйца
3 шепи жълти/кафяви обелки от лук, 1 супена лъжица бял оцет, 3 чаши вода, като заместител може да използвате силен чай от лайка или 2-3 супени лъжици смляна куркума.
Рецепта за природна синя боя за великденски яйца
½ килограм пресовани замразени боровинки, 1 супена лъжица бял оцет, 2 чаши вода, като заместител може да се използват листа от червено зеле, нарязани на едро.
Консервираните продукти дават по-блед цвят на боядисаните яйца, а варенето на боята с оцет гарантира по-наситени цветове. За още съвети, последвайте нашата страница във Facebook и профила ни в Instagram. Екипът на "Билкопродавница" ви желае светли Великденски празници!
Публикувайте коментар