Родината на артишока (Cynara scolymus L.) е Средиземноморието, където той е широко разпространен. Въпреки че се използва като зеленчук от XI в., неговите лечебни свойства не са били познати до XX В. Това тревисто-многогодишно растение достига височина до 1,5 м и има дебело, набраздено стъбло. Големите, пересто нарязани листа отгоре са сивозелени и са с белезникаво покритие върху долната си част. Цъфти през лятото с яркорозови цветове, събрани в съцветие кошничка, подобно на магарешкия бодил.
Берат се неотворените съцветия и листата на артишока през ранното лято. Листата се изсушават и се влагат в течни екстракти, капсули и отвари. Неотворените съцветия и месестите основи се консумират като зеленчук.
Листата са богати на фенолни киселини, в това число и цинарин - горчива ароматна съставка, която е една от най-важните в растението. Листата съдържат и сесквитерпенови лактони, флавоноиди, калиеви соли, провитамин А и много ензими.
ЗДРАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ ОТ АРТИШОКА
Артишокът се използва за лечение на храносмилателни проблеми, свързани с черния дроб и жлъчния мехур (храносмилателни разстройства, запек и непоносимост към мазни храни). Той е ефикасно средство при гадене, подуване на корема и метеоризъм.
През 2001 г. немски учени отбелязват, че флавоноидите в листата стимулират отделянето на жлъчен сок и съдействат за възстановяването на чернодробните клетки. Преди това същият научен колектив доказва, че екстракт от листата понижава нивото на холестерола в кръвта. Тези свойства са констатирани и от японски изследователи през 2002 г.
Флавоноидите с помощта на киселините и калиевите соли действат като диуретици и повлияват благоприятно бъбречните проблеми. Артишокът е полезен и при задържане на течности, препоръчва се и при диабет.
ПРИГОТВЯНЕ И ДОЗИРОВКА
Необходими продукти за отвара: 6-8 листа от пресен и млад артишок. Сложете ги в голям съд с 1 литър вода и варете 60 минути. Накрая долейте вода за възстановяване на началното количество, тъй като тя се изпарява. Оставете да изстине и съхранявайте отварата в хладилника в стъклена бутилка.
Не консумирайте отварата в количество повече от 3 чаши на ден.
Ако сте на диета за детоксикация, консумирайте по 2 чаши на ден за 1 седмица. В случай на отравяне с лекарства, се консумира по чаша докато симптомите изчезнат. За да се противодейства на задържането на вода, дневно се препоръчват по 2 чаши отвара, а при лошо храносмилане – една чаша дневно.
ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ
Не използвайте листа или препарати с артишок, ако страдате от камъни в жлъчката или от нарушена проходимост на жлъчните пътища. Не се препоръчва при кърмене, защото намалява отделянето на кърма. Сесквитерпеновите лактони могат да предизвикат алергични реакции.
Публикувайте коментар