Блогът на Билкопродавница — Артишок RSS



Артишокът помага при храносмилателни проблеми с черния дроб и жлъчката

Родината на артишока (Cynara scolymus L.) е Средиземноморието, където той е широко разпространен. Въпреки че се използва като зеленчук от XI в., неговите  лечебни свойства не са били познати до XX В. Това тревисто-многогодишно растение достига височина до 1,5 м и има дебело, набраздено стъбло. Големите, пересто нарязани листа отгоре са сивозелени и са с белезникаво покритие върху долната си част. Цъфти през лятото с яркорозови цветове, събрани в съцветие  кошничка, подобно на магарешкия бодил. Берат се неотворените съцветия и листата на артишока през ранното лято. Листата се изсушават и се влагат в течни екстракти, капсули и отвари. Неотворените съцветия и месестите основи се консумират като зеленчук. Листата са богати на фенолни киселини, в това число и цинарин - горчива...

Прочети цялата статия.