Касисът (Ribes nigrum), известен също като френско черно грозде, е отглеждан на много места заради сладките си черни плодове, които са един от най-богатите известни източници на витамин С. Хранителната им стойност варира според региона, в който са брани, като касисът в страни с ярка слънчева светлина и мразовити зими съдържа най-много витамин С. Въпреки че и у нас се култивира, разпространението му е сравнително ограничено.
КАСИСЪТ Е МОЩЕН ИЗТОЧНИК НА ВИТАМИНИ
Касисът е 4-5 пъти по-богат на витамини от лимона и ягодата, 10 пъти - от ябълката, 20 пъти - от вишната, 100 пъти - от гроздето. Високото му съдържание на витамин С улеснява храносмилането.
Плодовете се берат към края на лятото, когато са узрели, и се изсушават много внимателно, защото иначе загниват бързо. Касисът се използва за запарки, екстракти и сиропи. С плодовете и листата се ароматизират разнообразни фармацевтични продукти и храни. Семената от касис съдържат незаменими мастни киселини.
Освен на витамин С, плодовете на касиса са богати на захари и органични киселини; в тях има полифеноли (предимно флавоноиди и антоцианини), които влияят благотворно на вените. Листата съдържат малко количество етерично масло и флавоноиди. Вероятно на антоцианините и флавоноидите се дължат противовъзпалителните свойства на растението и способността му да заздравява кръвоносните съдове.
Причина за това може би е и съдържанието на витамин С. Семената са щедър източник на омега-6 мастната гамалиноленова киселина (ГЛК), която се среща и в маслото от едра пупалка.
УПОТРЕБА НА КАСИС В МЕДИЦИНАТА
Касисът се използва от дълго време при лечението на ревматизъм и противовъзпалителното му действие е доказано в редица изследвания. През 1994 г. американски учени откриват, че маслото от семена на касис е потенциално ефективно средство при ревматоиден артрит, а предходни проучвания показват, че това масло подпомага лечението на някои възпалителни заболявания.
Научните наблюдения не подминават и протективното действие на плодовете на касиса по отношение на капилярите, които стават по-еластични и здрави - затова плодовете често се препоръчват при съдови заболявания, включително при разширени вени. Освен това касисът подобрява кръвообращението във вените, като поддържа кръвта разредена.
Растението е ефективно при инфекции, в т. ч. на пикочната система. Изследвания от 1976 г. установяват, че антоцианините в плода спират развитието на бактериите, а през 2001 г. доказват способността му да противодейства на вируса на грипа.
Благодарение на влиянието си върху имунната система витамин С също може да е причина за противоинфекциозните свойства на плодовете на касиса. Противопоказни свойства на касиса не са открити досега.
Публикувайте коментар