Касис – за ревматизъм, разширени вени и инфекции на пикочните пътища
Касисът (Ribes nigrum), известен също като френско черно грозде, е отглеждан на много места заради сладките си черни плодове, които са един от най-богатите известни източници на витамин С. Хранителната им стойност варира според региона, в който са брани, като касисът в страни с ярка слънчева светлина и мразовити зими съдържа най-много витамин С. Въпреки че и у нас се култивира, разпространението му е сравнително ограничено. КАСИСЪТ Е МОЩЕН ИЗТОЧНИК НА ВИТАМИНИ Касисът е 4-5 пъти по-богат на витамини от лимона и ягодата, 10 пъти - от ябълката, 20 пъти - от вишната, 100 пъти - от гроздето. Високото му съдържание на витамин С улеснява храносмилането. Плодовете се берат към края на лятото, когато са узрели, и се изсушават много...