Копривата помага при анемия, ревматизъм, диабет и кръвоизливи
Копривата (Urtica dioica L.) е сред най-разпространените лечебни растения у нас, като за целебни цели се използват листата и коренището. Листата се берат през време на цъфтежа. Обикновено копривата се окосява, а листата се събират, след като увехнат, защото по-малко парят. Сушат се на сянка или в сушилня до 50°С. Изсушените листа са със зелен цвят отгоре и по-светъл отдолу, без миризма и вкус. Коренищата се берат рано напролет, преди развитието на растението, или късно наесен (ноември). Сушат се на слънце, на сянка или в сушилня до 50°С. Химичен състав на копривата Листата съдържат витамин К, гликозида уртицин, дъбилни и белтъчни вещества, мравчена киселина, витамин С, витамин В2, провитамин А, пантотенова киселина, сйтостерин, хистамин, (3-каротин, ксантофил, виолаксантин и др. Коренището съдържа...