Блогът на Билкопродавница — Трънки RSS



Трънките - природният лечител при възпаления, язва и рак

Трънката (Prunus spinosa) или трънкосливка, е широко разпространен, но подценяван храст. Плодовете са богат източник на захари (глюкоза и захароза), пектинови и дъбилни вещества, антоцианови багрила, витамин С, органични киселини. Цветовете имат потогонно, пикочогонно, успокояващо и очистително действие. Листата действат противовъзпалително при проблеми с бъбреците и пикочния мехур. Плодовете имат кръвопречистващо и запичащо действие. Тъй като са с приятен, стипчив вкус, трънките могат да се използват както сурови, така и изсушени. От суровите плодове се правят сладка, сиропи и вино, които имат силно тонизиращо действие върху целия организъм. Изследвания, правени в Япония, са доказали тяхното противовъзпалително и противораково действие. Плодовете се прилагат като запичащо средство при стомашно-чревни разстройства, гастрити, ентерити, колити, при възпаления от всякакъв характер, язва и диабет. Цветовете...

Прочети цялата статия.