Магданоз за болни бъбреци, очи, стави и сърце
Магданозът (Petroselinum crispum) е сред най-разпространените подправки у нас, като е познат на човечеството преди повече от две хилядолетия. За пръв път е открит в Средиземноморието – Тунис, Алжир и Южна Италия. В Древна Елада е бил приеман за свещено растение и с него са украсявали главите на победителите в лекоатлетическите състезания за атлети. Най-голям принос за славата на магданоза има Карл Велики Смята се, че най-голям принос за славата на магданоза има Карл Велики, който го е отглеждал в собствените си градини и високо го е ценял. В древността магданозът е бил използван повече за лечение. Римляните например са лекували с него бъбречни заболявания. Едва през Средновековието зелената подправка започва да се използва за овкусяване на ястия. В различните...